Как толкова реформи не успяха да намалят бойната им армия Откакто се

...
Как толкова реформи не успяха да намалят бойната им армия Откакто се
Коментари Харесай

Българският чиновник - неизтребим като хлебарка, държавата ще изчезне преди него

Как толкоз реформи не съумяха да намалят бойната им войска
Откакто се пукна демокрацията, всяко едно държавно управление води война с бюрокрацията. Която приключва с съдбовни последици за самото държавно управление. В последна сметка се оказа, че не хлебарката е оживяла с епохи, а родният бюрократ.

На всеки 100 хиляди души у нас през 2022 година са се падали 2230 служители. Това е с близо 20% повече по отношение на шест години по-рано, демонстрира последният отчет за администрацията, утвърден от Министерския съвет.

Е, дано някой се опита да изясни този факт. Вече близо четвърт век мина от 21-ия след раждането на Христос.

Населението понижава, ордата от служители - не. Знам, че има много такива, които си правят съзнателно работата и не могат да смогнат. Но сигурно има и една много огромна орда, която единствено заема служба, тъй като е човек на някого.

В пустия 21-и век всяка страна понижи бюрократите си до най-малко. В най-бедната и страдаща страна в Европейски Съюз е тъкмо противоположното.

Има стотици неща, за които би трябвало да се наредиш на опашка, с цел да получиш заветното листче с влажен щемпел. Мокър щемпел бе, хора, нещо отпреди няколко века.

И се стартира висенето. В много случаи има и неточности, които изискват корекция. И всичко това е на гърба на тези, които би трябвало да работят, да основават някакъв БВП и в последна сметка да изкарат заплатите на тези, които бъркат.

Сега разбрахте ли за какво нещата не вървят? И няма по какъв начин да тръгнат.

В оня, прогнилия Запад, седи един служител, чука по клавиатурата и всичко му излиза. Както на служителя на реда, спрял кола за инспекция. Там не се знае какво е опашка, влажен щемпел и впрочем. И в случай че не ти отговорят в период, имаш право да съдиш държавния или общинския орган. Ама там дават пари за компютри, а не за компоти.

Там да си държавен чиновник, е действително. Вършиш си работата и бачкаш. А не да трепериш тъкмо кой ще е идващият ти министър или кмет.

Реално доста елементарно може да се откри какъв брой е непотребната част от родната администрация. Просто се прави една информация какъв брой са освободени след промяната на държавното управление. Значи това е с акуратност до един човек кои са бюрократите със собствен човек в Национална агенция за приходите и какъв брой действително правят работа.

Всички реват, че в България към този момент имало дефицит на работна ръка. Няма такова нещо. Просто би трябвало да се освободи.

Дето се споделя, може една голяма част от родното чиновничество да изкара по един курс за служител на реда и да отиде да стопира джигитите по пътищата. Защото и униформените били ъгъл. Но надали има незаето място в Министерство на вътрешните работи за служител, който през целия ден трансферира папки от едно място на друго.

Мнозина най-малко се радваха, че няма по какъв начин страната на тетрадките да бъде хакната. Но Национална агенция за приходите сподели тъкмо противоположното.

И на власт останаха още веднъж химикалката, матричният принтер и мокрият щемпел. В 21-и век.

Георги Банов
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР